W jaki sposób przygotowuję karmę dla Twojego kociaka?

mięska.jpg
porcja na talerzyku z cieniami jpeg.jpg

Przed ułożeniem przepisu dla Twojego kociaka zadam Ci parę pytań, które pomogą mi dopasować dla niego karmę. Czy to aktywny kociak czy raczej kot kontemplujący życie na kanapie? w jakim jest wieku i ile waży? czy jest zdrowy, czy ma jakieś alergie pokarmowe? Ważna jest też dla mnie informacja, czy kociak miał już wcześniej do czynienia z surowym mięsem - o tym piszę więcej w sekcji "Jak przestawić kota na zdrową dietę BARF?".

Następnie ustalimy jakie gatunki mięska mają znaleźć się w karmie (oczywiście chętnie doradzę) oraz porozmawiamy o preferencjach smakowych kota odnośnie stosowanych przede mnie suplementów do BARFa (np. olejów rybnych). Mając już te wszystkie informacje będę mogła przejść do skomponowania składu mięsnego karmy czyli w jakich proporcjach oraz jakie części tych mięs użyć w mieszance (czy tłuste jak karkówka czy chude jak pieś), aby karma spełniała odpowiednie wymagania żywieniowe. Na końcu obliczam odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych suplementów (które również można indywidualnie dopasować do stanu zdrowia kociaka) i tworzę ostateczny przepis.

 

Chciałabym w tym miejscu podkreślić, że suplementy dodawane do karmy BARF są konieczne, aby uzupełnić różnicę w składzie mineralno-witaminowym pomiędzy samym "mięsem" (tj. mięśniami) a całą ofiarą (np. myszą) z kośćmi, wszystkimi narządami (jak oczy czy mózg) oraz krwią i limfą. Wszystkie stosowane przeze mnie substancje są naturalnego pochodzenia (poza tauryną, która jest identyczna z naturalną). 

 

Oto ogólna lista suplementów, które stosuję w moich mieszankach BARF (w zależności do przepisu lista ta może się różnić):

  • algi morskie (źródło jodu)

  • hemoglobina (źródło żelaza)

  • skorupki jajka (źródło wapnia)

  • sól himalajska (źródło sodu, chlorów)

  • wątroba (źródło witaminy A)

  • drożdże browarnicze (źródło witamin z grupy B)

  • oleje rybne (źródła witaminy D oraz kwasów omega 3)

 

Wśród suplementów znajdują się również witamina E oraz tauryna.



Na podstawie sporządzonego przepisu kupuję w sklepach mięsko wraz z podrobami, kroję, mielę, mieszam z odważonymi suplementami i dzielę na dobowe porcje dla Twojej pociechy. Zdjęcie powyżej przedstawia jedną z przygotowanych przeze mnie mieszanek BARF. Widoczne beżowe kropeczki to drobinki sproszkowanych skorupek jajek, które stanowią naturalny suplement wapnia w diecie BARF.

 

Obchodząc się z karmą BARF trzeba mieć przede wszystkim na uwadze to, że jest to surowe mięso i na surowo będzie spożywane, więc wymaga ono wysokiego reżimu temperaturowego (przechowywania w temperaturze 2-4 °C do 24 godzin a jeśli dłużej to zamrożone). Ja sama bardzo tego pilnuję w trakcie przygotowywania karmy m.in poprzez stosowanie zmrożonej wody (ajaj ręce przy mieszaniu zamarzają :-)) oraz stawianiu pojemników z mięskiem na zamrożonych wkładach chłodzących.

Karmę przygotowuję tego samego dnia, w którym ją otrzymasz - albo odbierzesz osobiście w Poznaniu albo z pociągu w swojej miejscowości. W ten sposób otrzymasz świeżutką karmę, którą od razu możesz zamrozić (ale oczywiście jedną porcję daj od razu kociakowi na spróbowanie :P).